Snorkel - Conversie van 2.5d n/a naar 200tdi

Terug naar de startpagina over "Snorkel"

Laatst gewijzigd: 17 mei 2008


Op de homepage had ik al aangegeven bezig te zijn met een conversie naar een 200tdi motorblok. Welnu, hier wil ik graag uiteenzetten hoe ik dat heb gedaan, dat kan best nuttig zijn voor iedereen die een motorwissel overweegt. Tevens wil ik graag een verhaal voorleggen over de diverse keuzes en afwegingen, want er zijn nogal wat opties om af te wegen als je een 2.5d n/a toch te traag vindt, of te weinig kracht vindt hebben. Let wel dat ik weliswaar heel veel info geef, maar niet kompleet ben. Het zal hopelijk wel steeds completer worden. Veel plezier.

Huidige motor, de 2.5d n/a

Op dit moment bevat Snorkel een 2.5 liter diesel, zonder turbo, vandaar "naturally aspirated", afgekort tot "n/a". Dit is een geweldig blok, als je kijkt naar de eenvoud, de betrouwbaarheid en het doorzettingsvermogen. Ik heb er geen enkel probleem mee gehad, hij heeft me nooit in de steek gelaten. Dit blok doet het altijd, zelfs als ie al flink is versleten. Echter, het heeft wel een aantal nadelen.

Het blok is een doorontwikkeling van de 2.25 liter diesel, die Land Rover al jaren lang in de series III toegepast heeft. Het heeft zelfs dezelfde kop, je zou deze zonder meer kunnen overzetten. Dat betekent dat de techniek van het blok al erg oud is. Een bekende, hollandse uitdrukking is "zo traag als een diesel", wat zoveel wil zeggen als "het komt maar moeilijk op stoom, en is niet erg snel, maar houdt het wel lang vol". Dat is een perfecte beschrijving van dit blok. Dit blok levert volgens de fabriek 63pk, in een auto van 1800 kilo (schoon aan de haak) is dat op zijn zachtst gezegd wat weinig. De overbrenging van de versnellingsbak is wel dusdanig dat er nog mee te leven valt, het is geen snelheidswonder en voldoet in het dagelijkse verkeer niet echt meer. En dan heb ik het al helemaal niet over de ervaring als je hiermee de bergen in gaat. Tuurlijk, je komt probleemloos boven, maar vanwege de lage snelheid kunnen andere weggebruikers om je heen wel eens rare dingen gaan doen. Zo is mijn ervaring in bijvoorbeeld Zuid Limburg. Dat leverde ook voor mij regelmatig gevaarlijke situaties op.

Het 2.5TD blok

Land Rover realiseerde zich dat, en heeft de 2.5TD ontwikkeld. Dat is eigenlijk hetzelfde blok, met een turbo er op. Dat was geen goed idee en heeft het bedrijf heel wat credits gekost. Een debacle. Dit blok is de meest beroerde geweest die het bedrijf ooit heeft gemaakt. Het blok was niet berekend op de toegenomen vermogens, werd te heet, ging daardoor snel scheuren en was zo een weggooi-artikel. Dat was natuurlijk niet best. Let wel dat ik het hier heb over het stevige gebruik. Als je het rustig aan doet met dit blok, heb je er een dijk van een blok aan, tenslotte is de basis goed. Hij is niet erg lang geleverd gebleven, en gelukkig had Land Rover snel iets nieuws: de 200tdi. En daarmee hadden ze een hit op de markt gezet. Een topper.

Turbo

Kleine achtergrond over een turbo. Een turbo is een "pomp" die lucht met enige kracht IN de cylinder blaast bij de inlaat slag. Zonder turbo was de methode simpel: de cylinderruimte werd bij de inlaatslag vanzelf volgezogen met lucht. Echter, zet je er een compressor op (luchtpomp) om die lucht naar binnen te blazen, kun je meer lucht kwijt in de cylinder, waardoor je ook een grotere hoeveelheid brandstof in kunt spuiten. Dat zorgt voor een grotere hoeveelheid vermogen. Een turbo wordt aangedreven door uitlaatgassen, en zit dan ook op de uitlaat gemonteerd. Hoe meer toeren de motor maakt, hoe harder de turbo dus gaat draaien. Omdat de turbo op de uitlaat zit gemonteerd, wordt de lucht die wordt doorgevoerd daardoor warm. En warme lucht zet nou eenmaal uit, wat het effect (meer lucht in een bepaald volume) teniet doet van die turbo. Daarvoor is de intercooler uitgevonden. Dit is een radiator om lucht mee te koelen. Deze intercooler zit dus tussen de turbo en het blok gemonteerd. Hierover later meer.

Ben je in het bezit van een 90 of een 110, en heb je toch te weinig vermogen in het 2.5d n/a blok, dan wil je graag een turbo op je blok. Hieronder een aantal alternatieven. Deze alternatieven zijn ook deels bruikbaar in een Series III Land Rover.

De alternatieven

Er is een aantal bekende alternatieven denkbaar op de Land Rover 2.5d n/a motor. Ik noem er hier een paar:

Nu we hebben gezien welke blokken er zoal in kunnen worden gebouwd, en ik hier dus de keuze voor de Discovery 200tdi heb gemaakt, is het tijd er eentje aan te schaffen. Dat kan op een aantal verschillende manieren: Een komplete Disco kopen is niet zo moeilijk, de prijzen van deze wagens ligt niet eens zo hoog, voor een euro of 3000 tot 4000 heb je een redelijk exemplaar. Nadeel is alleen dat het je alleen om dat blok is te doen (en eventuele extra onderdelen), maar je blijft hoe dan ook met een auto zitten zonder motor er in. Dat is niet handig, en een blok aan je been. Als je ruimte genoeg hebt, zou je deze kunnen demonteren en losse onderdelen er van proberen te verkopen om de kosten een beetje terug te verdienen, dat kan zeker een realistische optie zijn. Keuze voor velen onder ons moge duidelijk zijn: een los blok kopen is het advies. Ik heb zelf bijvoorbeeld geen ruimte, alleen een klein schuurtje in de tuin, we wonen in een rijtjes huis in een nieuwbouwwijk.

Tweedehands 200tdi blok kopen

Een los blok koop je dus tweedehands. Nieuwe 200tdi blokken worden helaas niet meer gemaakt, dat had het wel makkelijker gemaakt. Een tweedehands blok van een particulier of bedrijf is een goede keus, er bestaat echter nog een alternatief: een gereviseerd blok. Dat kun je kopen bij bijv. Simmonites, Turner Engineering of natuurlijk VIS in ons eigen land. En er zijn er natuurlijk meer he. Hierbij geldt een aantal spelregels:

Een stripped engine is op zich niet zo heel gek. Als je een tweedehands blok koopt, ga je in praktijk toch van alles zelf er aan vervangen, voor je hem inbouwt, zoals de distributie. Echter, het gemis van de spruitstukken en bijvoorbeeld vliegwiel maakt het niet de meest aantrekkelijke optie maar voor iemand die nog wel even durft te zoeken (op bijv. de sloop, is ook echt nog wel wat aanvullend materiaal te vinden!) kan dit een heel erg lekkere optie zijn. Voordeel is in elk geval de kwaliteit van de basis. Erg prettig idee.

Losse blokken worden helaas vrijwel nooit geheel kompleet verkocht met alles wat er aan vast hoort. Toch is dat niet zo erg als het lijkt. Radiatoren van de leeftijd die de Disco had zijn meestal niet zo geweldig meer, de slangen om de boel aan te sluiten zijn meestal toch te kort als je hem inbouwt in een Defender, omdat een Disco een kortere motorruimte heeft. Ook het brandstoffilter zou wel handig zijn, maar die vergeten ze nou altijd net mee te leveren. Een een koelvloeitstofreservoir komt ook vast niet mee.

Ophalen van een blok

OK, gefeliciteerd, je hebt een blok gekocht. Nu moet je deze nog thuis zien te krijgen. Dat kan gewoon in de achterbak van je 110, of 90. Geen probleem, als je maar weet dat:

Zo kun je beter geen motor takelen als ie in de achterbak van je Land Rover moet komen.
Zo kun je beter geen motor takelen als ie in de achterbak van je Land Rover moet komen. Deze oplossing is in zijn geheel te hoog.

Dit is al een stuk beter, niet netjes, maar wel effectief. Zo kun je hoog takelen, en is het geheel niet te hoog, en kun je nog wel door de achterdeur in de achterbak komen.
Dit is al een stuk beter, niet netjes, maar wel effectief. Zo kun je hoog takelen, en is het geheel niet te hoog, en kun je nog wel door de achterdeur in de achterbak komen.

Nu heb je een blok, en dan?

Als je een tweedehandsblok hebt gekocht, is het verstandig om voor je hem gaat inbouwen, op zijn minst een mini-revisie uit te voeren. Dat kost tijd maar dan weet je veel beter wat de uitgangsituatie is als je de eerste keer de sleutel omdraait.

Hierbij kun je het beste denken aan:

Verschillen tussen Defender en Disco, en je huidige Land Rover?

Wat zijn de hoofdpunten van verschil tussen een Defender en een Disco 200tdi? Dit zijn dus onder andere punten waar je even goed op moet letten, omdat deze de conversie-inbouw iets lastiger maken.

Inlaat- en uitlaatspruitstuk

Ik had al geschreven dat de Defender een uitlaatspruitstuk heeft welke boven zit, met de turbo die vlak onder de motorkap eindigt. Ideaal voor deze conversie, dat scheelt ruimte. Helaas moet je het doen met de turbo naast het blok. Dat zit wel wat in de weg.

Hierdoor is de uitlaat een uitdaging: je hebt sowieso een uitlaat nodig met een grotere diameter, maar voor je een nieuwe gaat kopen, let even op. Je koopt wel de midden- en einddelen, maar niet de downpipe. Want deze past namelijk niet op de uitgang van een Disco blok, omdat die turbo zoveel lager zit. Om de uitlaat te kunnen aankoppelen heb je opties:

Daarna ga je bij de inbouw er tegen aanlopen dat de uitlaat hoe dan ook zeer dicht tegen het schutbord aankomt. Dat vindt de koppelingsleiding niet zo leuk. Oplossing: verleg deze leiding, dat is een simpel klusje, omdat die leiding van koper is, heel zacht en buigbaar, mits je voorzichtig te werk gaat. Ik heb hier een paar foto's met handleiding over hoe je de koppelingsleiding verlegt ivm inbouw van een 200tdi in een Defender.

Radiator

De Disco heeft een relatief hoge radiator. Deze past niet op de standaard nokjes van de 2.5d n/a. Wat veel mensen doen is deze nokjes afslijpen en op een andere plek weer vast lassen. Daar kom ik later nog op terug. Welke radiator je plaatst is echter aan jou. Je hebt als opties:

De meegeleverde Disco radiator, is waarschijnlijk al oud, ik ga er vanuit dat het verstandig is een nieuwe te kopen. Maar Het zou een reeele optie kunnen zijn, beoordeel zelf. Ik heb gekozen een 300tdi radiator nieuw te kopen, deze is namelijk fors goedkoper dan die van een 200tdi! Hierbij moet je echter even HEEL goed opletten! Eeen 300tdi heeft namelijk een radiator met ingebouwde oliekoeler, die in een frame zit, samen met de losse intercooler. Dit geheel heet een radiator-intercooler-assembly. De radiator alleen is dus niet genoeg, bestel dus NIET "Radiator assembly" met partnummer BTP2275, maar WEL "Radiator & Intercooler Assembly" met partnummer ESR2727 OF de ESR3683 (die heb ik). Deze zijn voor vroegere en latere 300tdi motoren, waar het verschil in zit weet ik niet.

Afstand tot radiator

Helaas zul je de Disco oliekoelerleiding moeten laten verlengen, OF het aandurven om een nieuwe radiator mogelijk kapot te draaien. Het blijkt een halfduims fijndraad te bevatten waarvoor het heel lastig wordt een adapter te vinden.

Motorsteunen

Er is nog wel IETS makkelijk hoor, aan deze conversie: heb je een 2.5d n/a, dan kun je je oude motorsteunen behouden. Haal bij het verwijderen van je oude blok, de motorsteunen van je oude blok er af (deze moeten eerst mee omhoog getakeld worden) en zet ze over op het 200tdi blok. Daarna kun je het nieuwe blok in de auto plaatsen. Je kunt dezelfde motorrubbers gebruiken, maar beter kun je gewoon even nieuwe plaatsen, zijn die ook weer in topconditie.

Koelvloeistofreservoir

De Disco heeft een reservoir dat onder hogere druk kan werken dan de Defender, omdat de werktemperatuur hoger ligt dan die van de 2.5d n/a. Daarom wordt ie al snel bij heter worden dusdanig heet dat het kookpunt van water bereikt wordt, wat nare gevolgen zou hebben. Druk zorgt er voor dat het kookpunt van water wordt verhoogd, zo rek je dus kunstmatig het bereik van het blok wat op. Ook is het reservoir groter. Of het ook echt nodig is dit reservoir te gebruiken weet ik nog niet, velen doen dat niet. Ik heb de neiging het later wel te willen gaan gebruiken, maar vanwege de snelheid nog even te wachten.

Standaard stuurbekrachtiging

Jaja, standaard heeft een Disco sturbekrachtiging. Daar heb je pas wat aan als je zelf deze ook al had, of als je een bekrachtigd stuurhuis hebt liggen, welke je bij de ombouw dus wel in moet gaan bouwen. Of je moet de stuurbekrachtiging laten zitten. Echter, deze pomp wordt gebruikt om een snaar mee te spannen, dus.... Hoe je dat op kunt lossen laat ik even zitten. Voor de meesten zal dit namelijk geen probleem zijn. Ik weet er onvoldoende van af, om er te veel tijd in te stoppen.

Heb je dan nu alle aandachtspunten? Nee. Let ook op: