Logo Puffino Home Snorkel Foto's Techniek Contact Links
  VIN

SNORKEL in woorden en cijfers

We hebben niet zomaar een standaard Land Rover. We hebben hem gekocht in oktober 2004, van een particulier. Het betreft een Nederlandse ex-mariniersuitvoering, een ex-leger dus, met als leuke uitdaging een 24 Volt-systeem. De vorige eigenaar heeft er een extra accu ingezet, welke losgeschakeld is van de startaccu. Erg handig. Er is een omvormer aan gehangen, zodat we ook 12 en 230 Volt uitgangen hebben. Erg handig, een looplamp hebben we dus gelijk gekocht, want wie een auto koopt in oktober, als de dagen al kort zijn, en er veel aan wil gaan sleutelen, heeft dat heel hard nodig. Omdat de wagen een snorkel heeft, een mooie, hebben we hem gelijk "Snorkel" gedoopt.

Gelijk al liepen we aan tegen overmatig olie verbruik. Dat is op zich niets bijzonders, maar het bleek dat de vieze olieplekken onder de motor toch van nog steeds aanwezige olielekkage kwam. Hij bleek dus gewoon nog steeds ergens te lekken. Het bleek dat dat de olie zender was. Wat er met die oliezender aan de hand is zijn we nu aan het uitzoeken. (dec. 2004)

Snorkel specs:

  • Bouwjaar: 1989
  • Type: 110 2.5 N/A diesel 24 Volt
  • Ex-mariniers van het Nederlandse Leger. Het betreft een winteruitvoering van een 110, met daartoe onder andere een standkachel, type Webasto DBF 46 (handleidingen op aanvraag beschikbaar)
  • Oorspronkelijk een softtop, te zien aan de zijkant waar je de haken nog ziet voor de huif.
  • Dak heeft een klein afdakje aan de voorkant, best een grappig gezicht. Maar wat voor dak dit nu is?
  • Door vorige eigenaar aangelegd tweede accuset. Hierop aangesloten een converter van 24->12 Volt en een converter van 24->220 Volt. Deze tweede accuset is los te koppelen van de dynamo door middel bvan een schakelaar. De levering van energie door deze accu is ook weer middels een schakelaar te regelen. Zo kan de accu worden opgeladen wanneer je wilt, wel zo veilig. De dynamo trouwens heeft twee onafhankelijke uitgangen, accu's trekken elkaar niet leeg, dus.
  • Michelin XC4 banden. Die vind ik achteraf toch wel OK, ze zijn best hoog. Bodemvrijheid van een Land Rover is niet zo groot als je zou verwachten: de assen liggen relatief laag, niet onbelangrijk, en de differentielen zijn nog veel lager, en zeer kwetsbaar. Gauw een beschermer op zetten!! En een stevige ook. Deze zijn op zeer veel plaatsen te koop, dus dat mag geen probleem zijn.
  • Volgens electrisch schema is de gloeibougie aangesloten op één accu, zodat die dus op 12 Volt staan. De vorige eigenaar ging daar kennelijke blindelings vanuit, de 12 Volt gloeipluggen die er in zaten bleken stukgebrand. 24 Volt is teveel voor ze. Nu zitten er wel netjes de juiste in. Kun je ze niet krijgen? Fabrikant: Beru. 100 231 103 is de bestelcode. Ze zijn wel duurder dan 12 Volt kaarsjes.

Snorkel heeft ook een aantal mankementen waarvan we op de hoogte zijn. En wensen.